De beste filmene fra Kevin Smith

 

(Dette er en en spoiler, så om du vil se Red State bør du stanse lesingen nå)

Red State (2011) blir av mange hevdet å være den beste filmen som Kevin Smith har laget. Det ironiske er at Red State overhode ikke minner om noe som tidligere har blitt laget av Smith. Man kan nesten si at det ikke er en Kevin-Smith-film. Filmen er dyster, den viser noe av det verste som mennesker er i stand til, og om man skal klassifisere filmen, så havner man et sted mellom Horror og Politisk Thriller, og det hele er fremstilt på en realitetsnær måte, som gjør at man som tilskuer glemmer å misstro historien. Den blir meget nær, for nær, og ekte. Man får en direkte følelse av ubehag om man lar seg suges inn i fortellingen.

Red State henviser til Sydstatene i USA, eller de områdene der Republikanerne står sterkt, og det forteller oss en del om Smiths standpunkter. Plottet baserer seg på at en tenåring har en blind date med en dame han har møtt på nettet. Det hele er en felle for å bortføre ham, satt i regi av en kristen sekt som ønsker å myrde synderne på jorden. Etterspillet av dette første vendepunktet i filmen følges opp av en innsats fra det Føderale Politiet, som omringer kirken som gutten holdes fanget i.

Men, den som tror at dette er opplegget for at det hele blir en happy end, kommer til å bli grovt skuffet. Dette er nemlig det andre urovekkende elementet i filmen. Den viser hele statens voldsapparat som gjennomgående korrupt og inkompetent. Sjefen for operasjonen tenker mer på sine private problemer, og den egne karrièren, enn på å løse det som er blitt til en gisseloperasjon på fredelig vis. Referansene til Waco i Texas, og det Massemord som der ble begått av amerikanske myndigheter er overtydelige.

Red State ender med at sjefen for FBI sin operasjon gir ordren om at ingen vitner skal overleve, etter at de ved et uhell skyter et av gisslene. Dermed er dødsdommen for alle involverte gitt.

Filmen inviterer til ettertanke, og den er gjennomført god, men den er ikke noe som hjelper på nattesøvnen, om du ser etter en fin komedie som du kan sovne til.