Når bok blir til film

Det forekommer ikke så rent sjelden at en bok blir så godt tatt imot at filmselskaper finner ut at de vil lage film av den. For forfatteres del er dette sikkert et veldig stort kompliment, særlig når filmmanuset som skrives er trofast mot boken. Å konvertere handlingen i en bok til film er ingen enkel oppgave, og det sier seg selv at handlingen må beskjæres og detaljene trimmes en del. Ellers kan filmen fort bli 16 timer lang.

Kan bøker og filmer sammenligne?

Når populære bøker blir filmatisert, hører vi ofte folk si at boken var bedre. Tidvis er nok dette tilfellet, men samtidig er en bok og en film to vidt forskjellige måter å fortelle en historie på. Kanskje bør vi være forsiktige med å i det hele tatt sammenligne film og bok. Selv om filmindustrien med dagens teknologi kan gi svært naturtro gjengivelser av innholdet i en bok, blir det aldri det samme.

Som eksempel kan vi ta Harry Potter-serien. De syv bøkene om den unge trollmannen ble filmatisert gjennom åtte filmer, ettersom den siste boken var såpass lang at det måtte lages to filmer. Mange var allerede fullstendig oppslukt av bøkene, og ventet i stor spenning på hvordan filmene kom til å bli. Filmene ble godt tatt imot, men ble samtidig beskyldt for å være noe inkonsekvente.

De ulike filmene hadde ulike regissører, og selv om J.K. Rowling selv bisto da manus skulle skrives klarte ikke filmene unngå at en del hendelsesforløp ikke helt hang på greip. Dette kan selvfølgelig henge sammen med at Rowling selv ikke nødvendigvis på forhånd visste hvor hun ville med de siste bøkene. Likevel ser vi utfordringen manusforfattere og regissører står overfor når det gjelder å gjøre gode bøker om til gode filmer.

Filmer og bøker på samme sted

Det er interessant å merke seg at vi i dag ofte bruker samme medium for å lese bøker og for å se film. Med en mobil enhet kan vi strømme filmer fra nettet, og lese e-bøker eller lytte til lydbøker via en mobilapp. Selv om dette kan tære på mobilbatteriet, gjør ikke det noe når vi finner både trådløst nettverk og stikkontakter på offentlig transport, biblioteker, kafeer og andre steder. Så lenge du har en iPhone lader med deg og tilgang til nett, er det uproblematisk å ta med deg dine foretrukne bøker og filmer utenfor hjemmet.

Bøker og filmer er fengslende på hver sin måte. En bok lar oss bruke fantasien og lage egne bilder av hvordan karakterer og steder ser ut, mens en film byr på spenning av visuelt og hørbart kaliber som brenner seg inn på netthinnene våre. Når en bok blir til film, får vi begge deler.