This is England – en tåredryppende klassiker

Denne dramafilmen fra 2006 handler om engelsk ungdom på tidlig 80-tallet, i kjølvannet av Falklandskrigen, en tid hvor jernkvinnen Margareth Thatcher regjerte. Vi møter 12 år gamle Shaun Field som har mistet faren sin i den diskutabelt unødvendige krigen mot Argentina. Shaun blir mobbet på skolen og har ingen venner. Dette endrer seg når han blir med i en ungdomsgjeng, og derfra eskalerer det videre til nasjonalistiske grupper. Filmen er regissert av Shane Meadows, som også er kjent for “Dead Man’s Shoes” og “A Room for Romeo Brass”.

Det hele starter med at Shaun blir introdusert for en gjeng kortklipte ungdommer da han med et nedslått ansikt går hjem fra skolen, og treffer denne gjengen, bestående av blant andre Woody, den halvt jamaicanske Milky, og Gadget. Disse eldre guttene synes synd på Shaun når han forteller om mobbingen på skolen, og inkluderer ham i gjengen. Han blir etter hvert gitt en make over, med doc Martens-støvler, rutete skjorte, ballonger og håret blir borte – til hans mors misnøye.

Senere slippes gjengens leder Combo ut av fengsel og vender tilbake til Woody og de andre med sin medinnsatte Banjo. Combo forteller om livet bak murene, hans erfaringer med mørkhudede innsatte, og det viser seg at Combo har adoptert et høyrevridd og nasjonalistisk politisk syn. Han holder etter hvert en tordentale foran Shaun og de andre, hvor han gir innvandrere skylda for den høye, pågående arbeidsledigheten i England. I tillegg kritiserer han Thatcher og Falklandskrigen. Han ber folk tilslutte seg ham og hans politiske diskurs, og Shaun, som vil ære sin avdøde far, lystrer. Dette til tross for at Woody og de fleste andre i gjengen forlater Combos leilighet i protest.

Combo viser sympati ovenfor Shaun, og tar ham under sin vinge. Sammen drar de og resten av gjengen som valgte å tilslutte seg Combo ut for å gjøre livet surt for innvandrere. Blant annet raner de en kiosk drevet av en pakistaner. Det hele kulminerer når Combo på et senere tidspunkt mister besinnelsen og går til angrep på stakkars Milky grunnet hans utenlandske familie. Milky blir slått helseløs og havner på sykehuset, Combo havner igjen i fengsel, og Shaun snur ryggen til høyreekstremismen, og kaster det engelske flagget på sjøen.

Filmen viser i sin helhet hvordan varemerkene til en uskyldig reggie-elskende ungdommer med snauklipte skaller og doc Martens-støvler ble snappet opp av politiske grupper, og da særlig de mer høyrelenende. Dette førte til at slike skinhead-grupper ofte ble delt i to.

This is England er den hjerteskjærende historien om hvordan en uskyldig, venneløs gutt havner i feil miljø etter å ha blitt tatt under vingen av noen som hevder å kunne forstå og relatere til smerten han bærer på. Man kan ikke annet enn å sympatisere med Shaun gjennom hele filmen.