Gode juleklassikere

Når det går mot juletider begynner TV-kanalene å vise både nye og gamle filmer som passer til anledningen, og her skal vi se på noen klassikere vi krysser fingrene for at vil dukke opp på skjermen i desemberdagene. Det er utrolig mange filmer som kan trekkes fram, hvilket også betyr at mange ikke kom seg på listen i denne omgang. Vi har alle våre favoritter, og mange julefilmer har uerstattelig nostalgisk verdi.

Mange lar seg ikke stoppe av at favorittfilmene deres ikke vises i juletider, og kjøper dem på nett i stedet. Likevel er det en tradisjon for mange å se filmer når de vises på TV, i tillegg betyr det penger spart. Penger til overs betyr mer til julegaver, og da virker kanskje et deksel til iPhone xr ikke så dyrt likevel.

Alene hjemme

Det ble laget totalt fem «Alene hjemme»-filmer, men for mange er det særlig de to første filmene med Macaulay Culkin i hovedrollen som huskes best. Særlig eneren gjorde furore her hjemme, og her møter vi åtte år gamle Kevin som ved en feiltakelse blir etterlatt hjemme mens resten av familien hans er på juleferie. Når han forstår at innbruddstyver prøver å ta seg inn i huset til familien, blir han selv nødt til å hanskes med dem.

Love Actually

I 2018 ble det stor oppstandelse da det ble klart at denne klassikeren fra 2003 ikke ville vises på norske TV-skjermer. Året etter fikk vi dog sett Hugh Grant danse i denne perlen av en julefilm. Her er det romanse, svik og treffende humor som sammen utgjør perfekt juleunderholdning. Flere av de beste britiske skuespillerne er med, og foruten Hugh Grant byr Alan Rickman, Emma Thompson, Keira Knightley, Bill Nighy og Rowan Atkinson på julestemning.

Grinchen

Den filmen med Jim Carrey i rollen som det grønne og hårete monsteret er både elsket og hatet. Selv om ikke alle setter pris på det kriminelle og avskyelige vesenet, er det mange som håper på at denne klassikeren fra år 2000 vil være å se på skjermene igjen. «Grinchen» vil alltid være en kontroversiell favoritt, som ikke alle mener at fortjente å bli kåret til «verdens verste julefilmer».

Tre nøtter til Askepott

Den østtysk-tsjekkoslovakiske filmen har gått på NRK hver eneste julaften i en årrekke, og har blitt en tradisjon i de tusen hjem. At én person dubbet alle stemmene til norsk bryr vi oss lite om i akkurat denne filmen, selv om dette neppe ville falt i god jord i en nyere film. «Tre nøtter til Askepott» ble gitt ut i 1973, og NRK viste den for første gang i 1975. Mellom det året og 1994 kunne vi se den flere ganger, og først i 1996 begynte kanalen å vise den hvert år.